Jeuk staat bij constitutioneel eczeem voorop. Wat de oorzaak is van jeuk bij constitutioneel eczeem is niet precies bekend. Wel is duidelijk dat zich in de huid jeuksensoren bevinden, die geprikkeld kunnen worden door bepaalde stoffen in het lichaam. Dat gebeurt ook bij eczeem.
Krabben bij jeuk is een reflex. Een baby begint zich dan ook meteen te krabben bij jeuk. Het is net als wanneer iemand zijn hand wegtrekt als hij iets heeft vast gepakt dat gloeiend heet is.
Krabben brengt wel verlichting bij jeuk, maar die is meestal maar van korte duur. De jeuk kan zo hevig zijn dat men de huid tot bloedens toe openkrabt. In die beschadigde huid kunnen bepaalde stoffen, zoals bacteriën en schimmels, makkelijker binnendringen. Hierdoor kunnen nieuwe irritatie, beschadigingen en infecties optreden, wat het eczeem en de jeuk weer kan verergeren. Daar komt nog bij dat een huid die herstelt van beschadigingen (wondjes door bijvoorbeeld krabben) ook vaak jeukt. Er ontstaat een vicieuze cirkel: jeuk-krabben-jeuk.
Soorten jeuk
Veel mensen met constitutioneel eczeem hebben een soort achtergrondjeuk. Deze jeuk is voortdurend op de achtergrond aanwezig. Steeds jeukt het wel ergens. Maar het is geen jeuk die dwingt tot krabben of wrijven. Als men wel krabt dan gebeurt dat vaak bijna onbewust.
In tijden waarin het eczeem erger is, wordt de jeuk meestal heviger. Deze jeuk treedt vaak in aanvallen op en is niet of heel moeilijk te weerstaan. Binnen enkele minuten breidt de jeuk zich over bepaalde lichaamsdelen of het hele lichaam uit. De aanvallen duren meestal een half uur tot een uur. Het is niet te voorspellen wanneer de volgende aanval intreedt. Soms is dat dezelfde dag nog, soms na enkele dagen of pas na enkele weken of maanden. De aanvallen treden vaak 's avonds op of in de nacht, met slapeloze nachten en oververmoeidheid tot gevolg.
Hoe kan de jeuk worden beperkt?
Een goede behandeling van eczeem is de beste manier om jeuk te voorkomen. Als er jeuk is, dan is er op dat moment niet zoveel aan te doen. Verkoeling en afleiding kan dan mogelijk helpen.
Er zijn wel enkele praktische tips om er voor te zorgen dat de jeuk vermindert of in ieder geval niet erger wordt. Deze tips hebben te maken met jeuk uitlokkende factoren, namelijk:
- Droge huid
- Warmte: zon, centrale verwarming (zorgt ook voor uitdroging van de huid), transpiratie
- Emotie: stress, nervositeit, angst, opwinding, verveling, denken aan jeuk
- Beschadiging van de huid: genezende wondjes, littekens, krabsporen
- Allergie: huisstofmijt, boompollen en graspollen, dierlijke eiwitten (koemelk), plantaardige eiwitten (pinda, soja), haren en huidschilfers van dieren
- Overgevoeligheid: andere, niet allergene prikkels, zoals chemicaliën, parfum, zeep, cosmetica, inkt, wol, rubber (latex), nylon
1. Droge huid
Soepel houden van de huid door deze regelmatig in te smeren met een basiszalf. Ook na baden of douchen de huid goed insmeren.
2. Warmte
Warmte vermijden en verkoeling zoeken. Korte lauwe douche nemen, blazen op de jeukende plek (evt. met ventilator of föhn in koude stand), schaduw opzoeken, verwarming niet te hoog zetten in de winter, niet te warm kleden.
3. Emotie
Rust, ontspanning en afleiding zoeken, zoals een spelletje doen, met iemand een praatje maken, wandelen, doen waar je zin in hebt.
4. Beschadigde huid
Bij genezende wondjes ontstaat ook jeuk. Het is soms moeilijk om daar niet aan te zitten en dus te gaan 'pulken'. Maar dat maakt de jeuk alleen maar erger. Probeer dus zo weinig mogelijk eraan te zitten, hoe moeilijk dat ook is. Zie ook dit artikel.
5. Allergie
Allergenen vermijden als bekend is waarvoor men allergisch is. Soms kunnen bepaalde geneesmiddelen (antihistaminica) voor verlichting van de allergische klachten zorgen.
6. Overgevoeligheid
Prikkels vermijden: geen zeep gebruiken, maar bijvoorbeeld ongeparfumeerde badolie, (katoenen) handschoenen dragen tijdens bepaalde klussen, katoenen kleding dragen.
Andere artikelen over jeuk op deze website zijn hier te vinden.
Vind je onze informatie handig en wil je een bijdrage leveren aan de VMCE?
Doneer hier