Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

Constitutioneel eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid met een sterk wisselend beloop. Naast het zoveel mogelijk vermijden van factoren die het eczeem kunnen verergeren, zoals bijvoorbeeld spanningen, infecties, temperatuurverschillen en contacten met allergenen, wordt bij de behandeling van constitutioneel eczeem met name gebruik gemaakt van corticosteroïd (hormoon) zalven/crèmes en in mindere mate lichttherapie. Ondanks de bewezen effectiviteit van deze middelen blijkt het bij ernstige eczeempatiënten vaak niet mogelijk een stabiele fase te bereiken.

Ciclosporine
Sinds de tachtiger jaren is ervaring opgedaan met het gebruik van sterk afweerremmende medicijnen zoals ciclosporine (Neoral) bij de behandeling van ernstig eczeem. Met name in de afgelopen jaren worden steeds meer patiënten langdurig met Neoral behandeld met als doel het eczeem in een stabielere fase te brengen. De effectiviteit is inmiddels in vele studies aangetoond, zowel bij volwassenen als kinderen. De meest voorkomende bijwerkingen bij het gebruik van Neoral zijn een verhoging van de bloeddruk en nierproblemen. Het is daarom van belang regelmatige controles van bloed (nierfunctie) en bloeddruk uit te voeren tijdens het gebruik van Neoral. Vaak is het mogelijk met verlaging van de dosis of toevoegen van bloeddrukverlagende middelen de behandeling voort te zetten. In een aantal gevallen moet de Neoral echter gestaakt worden vanwege de bijwerkingen.

Spectaculair
Het is momenteel nog moeilijk een maximale behandelduur aan te geven, gezien de nog beperkte ervaring met langdurig gebruik van Neoral bij eczeem. Behandelperiodes van zes tot twaalf weken zijn inmiddels gebruikelijk. De veelal spectaculaire verbetering van het eczeem en vermindering van de jeukklachten maken het moeilijk de behandeling na een relatief korte periode weer te staken. Het is daarom van belang voor het starten van de behandeling met Neoral goed te realiseren dat ook dit geen definitieve oplossing is. Er zal steeds naar gestreefd worden de Neoral-behandeling na het bereiken van een stabiele fase weer af te bouwen en over te gaan op zalftherapie. Er zijn momenteel nog geen duidelijke aanwijzingen dat langdurig gebruik van Neoral op den duur onherstelbare schade oplevert.

Marjolein de Bruin-Weller, dermatoloog,
Voorzitter Medische Adviesraad VMCE

Klik hier voor de bijsluiter van Neoral


icon2Vind je onze informatie handig en wil je een bijdrage leveren aan de VMCE?
Doneer hier

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!