Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

25-04-2019 | Update 05-11-2021 | Wat is de stand van zaken met betrekking tot de vergoeding van verbandmiddelen bij constitutioneel eczeem in 2021? En hoe zit dat met eczeemvriendelijke handschoenen en onderkleding? Een update met een overzicht.

De VMCE doet haar uiterste best de informatie correct weer te geven, maar zaken veranderen soms snel. Derhalve kunnen aan het overzicht geen rechten worden ontleend. Vraag bij twijfel nadere informatie bij de leverancier of de verzekeraar.

Verbandmiddelen die vergoed worden

Verbandmiddelen bij eczeem die op recept vergoed kunnen worden zijn:

Zie voor de vergoeding per verzekeraar het meest recente overzicht van DeclaCare (PDF).

Procedure vergoeding

Een paar belangrijke aandachtspunten:
  • Verbandmiddelen voor eczeem moeten worden voorgeschreven door een arts of een verpleegkundige, liefst vanuit het ziekenhuis.
  • De voorschrijvers moeten gebruik maken van de voorgedrukte formulieren van de verbandleveranciers. Voor verzekerden bij Menzis moet de voorschrijver nog een extra formulier invullen dat verkrijgbaar is bij de leveranciers.
  • Deze formulieren moeten worden opgestuurd (per post, fax of e-mail) naar de leverancier van het voorgeschreven merk verbandmiddel en dus niet bij je eigen apotheek. Deze procedure geldt overigens niet voor een recept voor katoenen verbandhandschoenen: de eigen apotheek kan deze leveren.

Overige verbandmiddelen en eczeemkleding

Alleen de hierboven genoemde verbandmiddelen komen nog in aanmerking voor vergoeding. Maar, er is meer keuze in eczeemverbanden en -onderkleding. Wat deze gemeen hebben is dat ze een gladde vezel hebben en vaak ook antibacterieel werken. Voorbeelden hiervan zijn:

* Binamed zilverkleding en Dermacura eczeemverband worden momenteel onderzocht in een wetenschappelijke studie.

Onderkleding en handschoenen bij eczeem

Over het algemeen wordt bij eczeem al decennia geadviseerd om katoenen kleding te gebruiken. Dat is wel wat achterhaald. Katoen is nog steeds prima, maar er zijn ook andere stoffen die prettig zijn voor mensen met eczeem, al blijft dat persoonlijk. Voorbeelden hiervan zijn de stoffen Micromodal, Tencel (lyocell) en Tepso. Maar ook van stoffen op basis van bamboe horen we goede verhalen.

Tot slot

Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Neem desgewenst contact op met de leverancier van de voorgeschreven verbandmiddelen voor nadere informatie over de vergoeding.

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!