Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem

17-03-2020 | Met update 19 maart 2020 en 20 juni 2020 en 1 juni 2021 | Natuurlijk voel je je als eczeempatiënt extra kwetsbaar in de huidige coronacrisis. Er doen veel verhalen de ronde en die roepen allemaal vragen op: want hoe zit het met je weerstand? En loop je misschien meer risico dan iemand die geen chronische ziekte heeft? Misschien slik je medicijnen die gevolgen hebben voor je afweersysteem: heeft dat invloed?

Het zijn vragen waarop niemand het exacte antwoord weet, dus ook de VMCE niet. Wel kunnen we het standpunt van het RIVM, de Dermatologenvereniging NVDV en de afdeling Dermatologie van het Erasmus MC, zoals hieronder beschreven, met je delen.

Algemeen

De situatie rondom Covid-19 kan snel veranderen. Daarom moet je voor de meest recente informatie steeds de RIVM website te raadplegen. Om het risico voor besmetting zoveel mogelijk te beperken, moet je de hygiënemaatregelen in acht nemen die uitgebreid via de media in de afgelopen we(e)k(en) zijn gecommuniceerd. Ze luiden:
  • was je handen regelmatig met water en zeep;
  • schud geen handen;
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.

Om mogelijke risicomomenten op contact met virusinfecties te vermijden raden we je aan om, voor zover dat mogelijk is, uit de buurt te blijven van mensen die verkoudheidsklachten hebben of die ziek zijn. Deze maatregel geldt overigens voor alle virussen, ook die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Gebruik van eczeemmedicatie

Verder adviseren we je om bij contact met huisarts of andere zorgverlener altijd meteen te informeren over de medicatie (naam en dosering) die je gebruikt met betrekking tot je eczeem. Gebruik je voor je huidaandoening biologische medicatie, dan raadt de Dermatologenvereniging NVDV aan om bij temperatuurverhoging de volgende injectie uit te stellen totdat je hebt overlegd met je arts.

Als er een infectie wordt vastgesteld moet de medicatie die de afweer onderdrukt en/of een biological mogelijk tijdelijk worden onderbroken. Overleg hierover met je huisarts. Indien nodig kan deze overleggen met de specialist. Stop in elk geval nooit zonder overleg met je arts met je medicatie (zalven en/of pillen), gezien de risico's op een opvlamming.

UPDATE 19 maart 2020:

Via het hoofd Nationaal Expertise Centrum Eczeem en tevens voorzitter van onze Medische Adviesraad, prof. dr. M.S. de Bruin-Weller, ontvingen we de volgende aanvullende informatie:
  • Het advies is om de afweeronderdrukkende medicatie voor eczeem te blijven gebruiken. Het acuut stoppen hiermee heeft namelijk óók invloed op het afweersysteem door acute opvlamming van het eczeem;
  • Sommige afweeronderdrukkende medicatie bij eczeem heeft ook een positieve invloed op astma en allergieën. Acuut stoppen kan dus daar ook een negatieve invloed op hebben;
  • Veel afweeronderdrukkende medicatie heeft een langduriger effect, waardoor acuut stoppen geen direct effect heeft;
  • Mocht men toch willen stoppen, dan is het belangrijk om tijdig intensieve zalftherapie in te zetten, conform de hiervoor geldende zalfschema's;
  • Wanneer je vermoedt dat je geïnfecteerd bent met het Corona-virus, neem dan contact op met de voorschrijvend dermatoloog;
  • Wanneer een infectie met Corona of Covid-19 is vastgesteld, dan is het noodzakelijk dat een multidisciplinair team van artsen beoordeelt wat de beste gang van zaken is, en de te gebruiken medicatie.  Hierbij dienen de voordelen van het continueren van deze eczeemmedicatie te worden afgewogen tegen de nadelen.

UPDATE 20 juni 2020/1 juni 2021:

In juni 2020 is er een internationaal onderzoek gestart naar de gevolgen van Covid-19 bij mensen die eczeem hebben. Dat project heet SECURE-AD. Het bestaat onder andere uit een vragenlijst voor patiënten met eczeem. Op 1 juni 2021 is dit onderzoek uitgebreid met vragen over Covid-19 vaccinaties. Lees hier meer over dit belangrijke project. 

Acute vragen?

Gebruik je én deze afweeronderdrukkende medicatie voor eczeem én is bij jou daadwerkelijk Covid-19 vastgesteld (met opname in het ziekenhuis), dan kun je ons voor advies mailen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij geven dat dan door aan het Nationaal Expertise Centrum Eczeem.

Bron: Dermatologenvereniging NVDV en e-mail-correspondentie met het Nationaal Expertise Centrum Eczeem, UMC Utrecht


icon2Vind je onze informatie handig en wil je een bijdrage leveren aan de VMCE?
Doneer hier

Steun ons en word lid van de VMCEWord lid en ontvang 4x per jaar het magazine GAAF!

Als lid ontvangt u 4x per jaar ons magazine GAAF!, boordevol ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg. Bovendien krijgt u toegang tot de besloten Facebook-pagina waar leden wel en wee met elkaar delen en waar je alle vragen kunt stellen over je eczeem. Onder het motto 'Beter leven met eczeem' zet de VMCE zich al ruim twintig jaar in voor mensen met constitutioneel eczeem. Met meer leden kunnen we nóg meer betekenen voor mensen met eczeem. Het zou daarom fantastisch zijn als u lid wordt.

Word lid

Lees meer over de VMCE

Vier van de oprichters van de VMCE, allemaal ervaringsdeskundigen vertellen in dit interview uit 1999 over de noodzaak van een vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem. Deze redenen zijn nog altijd actueel!